lauantai 1. syyskuuta 2012

Agatha Christie -moniosaaja nainen

"Mallowan decided to make that season of excavations at Ur his last, looking for work on archaeological sites that would let Agatha work alongside him. In 1931 they would work their first dig together at Nineveh"


Kuka tietää mitä kaikkea os.Agatha Mary Clarissa Miller on tehnyt elämässään, muuta kuin kirjoittanut upeita salapoliisi romaaneitaan? 
Hämmästyn sitä kirjoa mitä Agatha C. on osannut tehdä ja sitä aktiivisuutta joka hänen aikanaan on ollut valitsevaa.  Sotanaikana v.1914 Agatha C.  toimi sairaanhoitajana ja myöhemmin apteekkarin apulaisena sekoittaen lääkkeitä. Nuoruus ja lapsuus kului lukien, pianon soittoa opiskellen, ommellen ja eläen mielikuvistus leikeissään. Laulajan ura oli Agatha C. haaveissa, mutta se ura jäi hänen liiallisen esiintymisjännityksensä vuoksi, meille se on hyvä sillä, muuten ei olisi Hercule Poirottia eikä Miss Marplea ja maailmaa jossa elää "peri englantilaiset mysteeriset murhat".
Eniten olen ihastunut hänen rohkeudestaan olla se mitä on mm. ensimmäistä yhteistä asuntoaan miehensä Archie Christien kanssa sisustaessaan Agatha laitatti yhden huoneen kattoon orapihlaja aihein koristellun kiiltävän mustan kattopaperin, koska halusi "huoneen näyttävän matalalta ja tuntea olevansa kukkivassa kirsikkatarhassa tai istuvansa orapihlajapuun alla". Tämän tapaisia ratkaisuja ei yleensä oltu tehty ja siksi Agatha  joutu "vääntämään kättä" tapetointia suorittavan miehen kanssa ja lopulta mies uskoi ja teki niinkuin Agatha C. halusi sen tehtävän ja mies piti itsekkin huoneesta "vaikka vähän outo se on".
 Tässä kohdassa minä hiljaa hurraan tälle erikoiselle naiselle ja se kaikki mitä hän myöhemmin teki mm. arkeologi miehensä Max Mallowanin kanssa hän osallistui myös kaivaustöihin, valokuvasi esineitä, luetteloi niitä,  entisöi norsunluu- ja puuesineitä samalla kirjoittaen rikosromaania.
Olen Agatha Christien ihailija, koska hänen kirjansa ovat kulkeneet elämässäni sen eri vaiheissa ja tuonut maailmani jännitystä, tyylikkyytä ja tuulahduksia vieraista maista joista nuorena haaveilin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti